Karpervissen

Karpervissen is eigenlijks de hogeschool van de visserij beoefenen , daarbij is het de meest subtiele manier van sportvissen. karpervissen op het oppervlakte, als er iets spannends is dan is dit het wel. Als haakaas kun je baits, hondenbrokken of brood gebruiken. Het enige wat nodig is, is een hengel, lijn, haakaas en een schepnet en een karper.

©Mack2


 

Beginnende karpervisser

Wanneer je voor het eerst gericht op karpers gaat vissen kom je erachter dat dit net even wat anders van je vereist dan wanneer je snel even een hengeltje uit gaat gooien.

 

Basismaterialen karpervissen

Wanneer je voor het eerst gaat karpervissen is het natuurlijk niet meteen duidelijk welke spullen je nodig hebt. Hieronder leggen wij uit wat de basismaterialen zijn voor het vissen op karper. Natuurlijk kan je het zo duur mogelijk maken en kun je meerdere materialen aanschaffen. Dit is echter niet perse noodzakelijk. Voor het karpervissen heb je wel een aantal basismaterialen nodig.

 

Welke haakmaat kan ik het beste gebruiken bij het oppervlakte vissen?

De haakmaat is belangrijk bij het oppervlakte vissen, een ideale haakmaat is 12. Haakmaat 10 kan ook, maar is wel wat aan de grote kant. Een grote haak hangt als een anker in een water en wekt argwaan op. Druk de haakaas (hondenbrok) goed om het haakje heen en de karper heeft minder moeite om het aas te pakken. De karper slurpt het zo naar binnen en je hebt dan beet.Je kan de brok ook met een elastiekje vastmaken aan de haak om een beter effect te krijgen bij het oppervlaktevissen. Een goed alternatief naast het het gebruik van hondenbrokjes is brood. Toch werkt werkt bait beter omdat er speciale geurstoffen aan toegevoegd zijn. Zorg dat je een plekje in het water kiest waarbij je voer strooit om een visstek te maken. Wanneer je dan luchtbelletjes ziet dan kan dit betekenen dat er een karper zit. Probeer dan je haakaas neer te leggen voor de plek.

Oppervlakte vissen kun je met bijna alle soorten hondenbrokken doen. Belangrijk is daarbij is natuurlijk wel dat ze drijven. Er zijn ook hondenbrokjes die heel snel gaan zinken en die moet je dus echt niet hebben. Een tip is om de brokken even in het olie te leggen, zo worden de brokken iets zachter en er komt er meer geur vanaf. Daarnaast gaat de hondenbrok meer wolken in het water, waardoor de karper het aas sneller zal opmerken. Bij het vastzetten van een hondenbrokje aan het elastiekje kun je inkepingen maken in de brok om het beter vast te kunnen zetten, dit kun je bijvoorbeeld doen met een mes.

 

Wat te doen bij ruisvoorns die knabbelen aan het haakaas?

Wat kan voorkomen is dat er ruisvoorns bij je haakaas komen te knabbelen. Het nadeel is dan dat deze vissen steeds kleine stukjes van het haakaas af eten en dan kan het haakaas na een tijdje gaan zinken, en werkt het niet effectief meer. Aan de andere kant, wanneer er ruisvoorns zijn dan trekt dit ook karper. Het mooie aan oppervlaktevissen is dat wanneer je bijna beet hebt de karper al heel goed kan zien. Dit maakt de beleving van het vissen veel leuker. Als je eenmaal een karper hebt gevangen dan geeft dit vaak veel storing in het water. Daardoor zullen veel vissen schrikken en de visstek tijdelijk verlaten. Toch na een korte tijd zullen de vissen weer terugkomen omdat de geur nog steeds hangt op dezelfde plek en kunnen ze deze verleiding niet weerstaan. Op het oppervlakte vissen is één van de meest spannendste manieren om te vissen. Het wordt ook wel ‘on the edge fishing’ genoemd. Je besluipt eigenlijk de vis en dit geeft een spannend gevoel. Je moet op het goede moment de vis naar binnen halen, de vis kan er namelijk ook weer heel snel af zijn. Ook al doe je alles volgens het boekje, je hebt nog steeds kans dat je helemaal niks vangt. Dat maakt het oppervlakte vissen juist spannend en leuk.

 

Wat is een geschikte plek om te gaan karpervissen?

Een goede plek om in te gaan oppervlakte vissen op karpers zijn sierwateren. Prachtig sierwater, je kunt geen dorp, gemeente of stad bedenken waar er geen sierwater is. Wat je vaak ziet bij dit soort water is natuurlijk een grote plomp water, veel waterlelies. Wat er dan bijna ook altijd wel is dat is karper. Soms kan er zelfs heel veel karper zitten. Dikwijls worden dit soort wateren beheert door hengelsportverenigingen, maar het kan ook voorkomen dat je bij de gemeente moet zijn om een vergunning te krijgen. Informeer daarom voor dat je gaat vissen dan eerst even. Ga bijvoorbeeld naar de plaatselijke hengelsportvereniging. Vraag dan of je daar mag vissen en of dat kan met je vispas of een andere vergunning mag. Ga anders naar de plaatselijke hengelsportwinkelier en vraag het daar. In de winkel weten ze het vaak ook wel. Dan kun je op zalm vissen in Alaska, vlakzalmvissen in groenland maar vlak bij huis is het toch veel mooier. En je hoeft niet te vliegen. Met dit soort visserij maakt het formaat van de vis ook niks uit. Belangrijk na het vangen van je karper en bij het in het water laten van de vis is dat je dit heel rustig doet zodat de vis even bij kan komen en rustig weer weg kan zwemmen.

 

In welke periode kan ik het beste gaan oppervlakte vissen?

De beste periode om te gaan oppervlakte vissen is toch wel laat in het voorjaar en tot het einde van de zomer of begin van de herfst. Ideale omstandigheden daarbij zijn dan toch wel mooi weer en dan niet al te veel wind. Het beste is toch om te gaan vissen wanneer je zelf denkt dat het kan. Gewoon de kans grijpen en dan zeker in plantsoenvijvers waar eenden worden gevoerd want daar komen ze vaak naar de oppervlakte. Gewoon gaan dus, want thuis vang je niks. Zorg er ook voor dat je op een goede plek staat waar je de vis er ook gemakkelijk uit kan krijgen, dit voorkomt een hoop gedoe.

Het ‘geheime’ wapen voor het oppervlakte vissen is brood,gewoon het korstje brood. Een flinke korst heel afwijkend zijn dan de hondenbrokken maar kun je ook met een elastiekje vastzetten. Vinden ze ook vaak heel lekker.