Zeeaas

[vc_row][vc_column][gem_divider margin_top=”40″][vc_column_text]

Zeeaas

Tijdens het zeevissen in Nederland wordt, als het om natuurlijk zeeaas gaat, vaak 3 soorten aas: de zeepier, zagers en zandspiering. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

ZeepierĀ 

Het meest gebruikte zeeaas is toch wel de zeepier of wadpier. Dit is ideaal aas voor het vissen op platvis en kabeljauw. Wanneer pieren beschadigd zijn lopen ze leeg, ze verliezen dan veel vocht. Daarom worden pieren in de volksmond ook wel leeglopers genoemd. Zodra een pier geen voedsel krijgt eet hij zichzelf van binnen op waardoor er bijna niets meer van het beest overblijft. Zeepieren worden zelf gevangen of gekocht. Om succesvol te kunnen vissen met zeepier dienen de pieren vers te zijn. Veel vissers gaan daarom vaak eerst ā€˜s ochtends pieren vangen om deze ā€˜s middags meteen als aas te gebruiken. Ga je zeepieren kopen? Controleer voor het kopen dus goed of ze ook vers zijn. Heb je ze al? Geef ze dan een paar tikjes. Als de zeepier vers is gaat de pier veel bewegen.

Zeepieren kunnen tot ongeveer 20 centimeter lang worden en een leeftijd bereiken van maar liefst 6 jaar.Ā Vissoorten die zeepier erg lekker vinden zijn bot, school, platvis en kabeljauw.

Kleine vis

Als je op kleine vissen gaat vissen, zoals platvis, is 1 zeepier aan de haak voldoende.

Grote vis

Wanneer je grote vissen wilt vangen zijn meerdere pieren noodzakelijk, afhankelijk van op welke vissoort je wilt gaan vissen. Ga je bijvoorbeeld op zeebaar vissen dan is het beter om 3 to 4 pieren aan je haak te monteren.

Zeepieren met je vingers op je haak/lijn krijgen is erg onhandig, heel vaak gaan ze kapot en loopt de inhoud er uit. Een aasnaald kan dit probleem voor je oplossen. De pier prik je van staart naar kop op de aasnaald, rijg de pieren door tot voorbij de bocht van de haak. Op deze manier blijft de zeepier aan de weerhaak van de haak vastzitten.

Zeepier kopen

Zeepieren kan je dus zelf goed vangen, maar je kan ze ook kopen indien je hier geen zin in hebt. Je kan ze eenvoudig online kopen of even navraag doen bij de plaatselijke dierenspeciaalzaak. Voor ongeveer ā‚¬ 3,00 heb je een zakje van 200 gram.

Zeepier vinden

Het lokaliseren van zeepieren is niet zo moeilijk. Iedereen kent de hoopjes zand op het strand wel die lijken op een hoopje zanderige slierten. Zie je een hoopje? Schep ongeveer 20 tot 50 centimeter diep, rechts van het hoopje. De zeepier gaat in eerste instantie in een rechte lijn naar beneden, maar maakt na ongeveer 20 centimeter een scherpe bocht naar rechts en blijft dan op die hoogte. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zagers

Naast de zeepier wordt ook de zager veelvuldig gebruikt als aas tijdens het zeevissen. Het grote uiterlijke verschil tussen de zeepier en de zager is dat de zeepier eruit ziet als een glibberige worm en een zager als een duizendpoot. Een zager kan zelf een beetje bijten. Op de kop heeft het beestje 2 kleine haken waarmee hij kan bijten. Echt pijn doet het niet, maar je kan er wel van schrikken. Een tip is om eerst de kop van de zager eraf te halen voordat je hem op de haak doet. Bijkomend voordeel is dat er een beetje sap en geur uit de zager komt. Dit trekt vissen sneller aan. Je kan dit vergelijken met bloed dat haaien aantrekt.Ā 

Zagers rijg je op dezelfde manier als zeepieren over de gehele lengte op de haak. Ook hier geld dat wanneer je op grotere vissen gaat vissen je meerdere zagers op de haak moet rijgen.

Zagers kan je moeilijk zelf vangen. De meeste vissers die vissen met zagers kopen deze in bij een dierenspeciaalzaak of online via een gespecialiseerde aanbieder. Ook hier geld dat hoe verser de zager, hoe beter het aas is. De zager wordt gezien als een allround aas voor zeevissen, maar specifiek vindtĀ tong, geep, paling en zeebaars dit type aas erg lekker.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

ZandspieringenĀ 

Zandspieringen zijn geen wormachtige zoals de zagers en zeepieren. Dit aassoort is een piepklein lang dun visje die dicht bij de kust voorkomen. Ze houden zich voornamelijk schuil in en op de zandbodem en zijn een ware delicatesse voor paling en geep. De visjes hebben een zilverachtige kleur.

Zandspieringen vangen

Je kan de zandspieringen zelf vangen met een hengel of een schepnet. Het vangen van zandspieringen is wel veel tijdrovender dan het vangen van zeepieren.

Wanneer je ze met een hengel wilt vangen doe je dit door een paar dreghaakjes met kogelloodjes op de bodem te gooien en langzaam over de bodem terug te halen. De zandspieringen worden dan als het ware op de haakjes geprikt.

Een andere manier is om een schepnet bij laag water over de bodem te slepen. Naast dat je af en toe een zandspiering in je schepnet hebt, vang je ook veel bijvangst als kleine garnalen. Die kan je dan ook weer als aas gebruiken. Gebruik wel een schepnet met kleine gaten erin, anders heeft het niet zoveel zin.

Belangrijk is om de zandspieringen te bewaren in zout water zodat ze goed vers blijven. Wil je ze bewaren voor een andere keer? Vries ze dan in in zout water. Zo blijft de belangrijke zilveren glans bewaard.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zeeaas bestellen

Zeeaas kan je makkelijk online bestellen, maar wees er dan wel van bewust dat het altijd een paar dagen duurt om te verzenden. De hoofdregel is namelijk dat hoe verser het zeeaas hoe beter. Het is daarom ook aan te raden om zeeaas in een fysieke gespecialiseerde winkel te kopen. De meeste van deze winkels vind je aan de kust van Nederland.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]