Snoekvissen

Snoekvissen

Snoeken zijn echte roofvissen en hebben geen natuurlijke vijand behalve zichzelf. De Latijnse naam voor snoek is “Esox lucius”. In Nederland is het snoekvissen één van de populairste vorm van sportvissen.

Waar vindt je de snoek?

Om zijn prooi te vangen wacht de snoek af op een beschutte plek of water onderbreking zoals een duiker, in waterplanten of onder de takken van een boom en op een t-splitsing. In de winter vindt je de snoek ook veel in de bewoonde wereld, de snoek trekt hier naar toe en verblijft dan vaak in vaartjes en grachten. De snoek is dan wel minder actief om energie te besparen dus het vangen van de snoek wordt een stuk moeilijker.

Hoe vang je de snoek?

Eenmaal aangekomen op een spot waar jij denkt dat je snoek kunt vangen zijn er twee strategieën. Zo kun je op de spot blijven staan en net zo vaak werpen tot de snoek een keer toe hapt. Je kunt ook wat vaker van plek verwisselen, bijvoorbeeld twee keer werpen en dan een stuk opschuiven. In de praktijk zijn beide methodes effectief dus welke je kiest is vooral een kwestie van smaak.

De voorbereiding op het vangen van een snoek is ook belangrijk. Een goed visnet en tang is iets wat tot de basis uitrusting behoort.

Is het makkelijk om een snoek te vangen?

De kwaliteit van ons water is de laatste jaren enorm verhoogd. Dit is de visstand enorm ten goede gekomen waardoor ook het aantal snoeken weer is toegenomen. Hierdoor neemt ook de kans op het vangen van een snoek toe.

Materiaal om de snoek mee te vangen?

Vroeger werd er veel gevist op snoek met dood of levend aas, tegenwoordig wordt er vooral kunstaas gebruikt. Vissen met dood aas is niet meer toegestaan in Nederland maar nog is wel toegestaan in België. Met behulp van een werphengel wordt het kunstaas het water ingeworpen, bij het binnenhalen imiteerd het kunstaas een vis. Hierdoor denkt een snoek dat het een vis is en zal het proberen te pakken. Er zijn verschillende soorten aas op de markt en zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten, maten en kleuren.

De keuze van welke aassoort je gebruikt hangt vooral af van de kwaliteit van het water. Is het water erg troebel dan is het verstandig om aas te gebruiken die lang in het zicht blijft van de snoek door kleur maar ook door het lawaai. Een spinner met dubbel blad is dan een goede keuze. Met een enkele haak, haak je minder snel maar je krijgt hem wel sneller los. Bij drievoudige haken, heb je meer kans op het haken maar dit heeft dan wel het nadeel dat je de haak minder snel los krijgt van de snoek.

Bij snoekvissen is het wel verstandig om een staaldraadje of fluoar carbon te gebruiken. Snoeken hebben hele scherpe tanden en als je ze vangt is de kans anders groot dat ze het snoer doorbijten. Zorg ook altijd dat je een geschikte roofvisnet meeneemt samen met een geschikte tang.

Vissen op snoek met een streamer

Vissen met een streamer is ook in opkomst. Een streamer die gebruikt wordt bij vliegvissen kun je langzaam binnen halen. Hierdoor ben je in staat om het aas lang in het blikveld van snoek te houden.

Als je de snoek gevangen hebt

Pas goed op dat je met je vingers de voorkant van de kieuw pakt. Het is erg belangrijk dat je de voorkant van de kieuw pakt omdat de rest van de kieuw erg kwetsbaar is. Op deze manier kan er niks met je eigen vingers gebeuren en wordt ook de kieuw niet beschadigd.