Karper aas

[vc_row][vc_column][gem_divider margin_top=”25″][vc_column_text]

Karper aas

Eigenlijk zou dit lijstje oneindig lang moeten zijn want karpers eten alles! Zowel dierlijk als plantaardig, karpers vinden alles lekker. Zo krijgt een karper alle benodigde voedingstoffen binnen. Ondanks dat een karper heel veel eet zijn ze ook kieskeurig. Het is dus niet zo dat elk type aas dat je gebruikt even succesvol is.

Heb jij een eigen recept die succesvol is? Laat het ons weten![/vc_column_text][gem_divider margin_top=”25″ margin_bottom=”25″][vc_column_text]

Duivenvoer

Duivenvoer is een mengsel van allerlei zaden en granen (maïs, kikkererwten, haver, zonnebloempitten, hennep). Vanwege de verschillen in grote en de vele kleine zaden is dit op erg veel wateren een killer! Je kunt op je hair maïs of kikkererwten doen als je boven een bed van duivenvoer vist. Met name de witvis is verzot op dit voer maar ook karper zal het niet laten liggen.

Bereidingstijd

Duivenvoer kan je het beste 24 uur laten weken.

Kooktijd

Na het weken dient het minimaal nog 25 a 35minuten in hetzelfde water gekookt te worden.

Tip

Gebruik een voerboot of spod[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#b7c991″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#b7c991″][vc_column_text]

Maïs

Een van de meest veelzijdige partikels is toch wel maïs.

Maïs is zowel bij witvissers als bij karpervissers uiterst populair. Maïs levert over het algemeen instant succes. Je kan er mee vissen, voeren of mengen met bijvoorbeeld een grondvoertje. Grondvoer dient om op de bodem een plek te maken waar de vis naar toe getrokken wordt. Het moet er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien zodat de vis in de buurt van de voerplek blijft. Mais staat bekend om z’n instant vangkracht. Wat sweetner en/of flavour toevoegen en je hebt een prachtig aas.

Bereidingstijd

Mais dient minimaal 36 uur te weken ( 48 uur zou nog beter zijn ) Kooktijd. Na het weken dient het minimaal nog 20 a 30 minuten gekookt te worden.

Tip

Kook ze niet op een te hoog vuur, de maïs zou dan open kunnen barsten, beter is om ze op een laag vuurtje te koken.[/vc_column_text][gem_divider margin_top=”25″ margin_bottom=”25″][vc_column_text]

Tijgernoten

De top partikel van de laatste jaren en niet voor niets! Karpers zijn, wanneer ze er eenmaal aan gewend zijn, dol op deze knapperige en zeer smakelijke noten. Mede door de grillige vorm is het dressuurdoorbrekend. Werkt op vrijwel elk water maar heeft soms wel een langere tijd aan introductie nodig. Door z’n hardheid zeer witvisbestendig. Tijgernoten kunnen in vele gevallen superieur karperaas zijn. Misschien is het de knapperige noterige smaak of de onregelmatige vorm? Wanneer ze eenmaal aan dit aas gewend zijn, kunnen de karpers er nog maar moeilijk vanaf blijven. Tijgernoten doen het vooral goed op wateren waar veel (met boilies) wordt gevist en op wateren met een overvloed aan voedsel. Het koken dient alleen om ze veilig aan te bieden aan de karpers. Als de karper de ongekookte tijgernoten opeet, dan zetten ze uit in de maag en dat kan rampzalige gevolgen hebben.

Bereidingstijd

Tijgernoten dienen minimaal 48 uur te weken. Het toevoegen van enkele scheppen suiker of sweetner is aan te raden.

Kooktijd

Na het weken dient het minimaal nog 30 a 40 minuten gekookt te worden.

Tip

Laat de tijgernoten na het afkoelen nog 3 tot 5 dagen in het kookvocht staan. Als het vocht slijmerig en dik is geworden zijn de noten op hun best. [/vc_column_text][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#b7c991″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#b7c991″][vc_column_text]

Hennep

Hennepzaad komt van een eenjarige plant die in juli en augustus bloeit. In veel landen, waaronder Nederland, mag het niet gekweekt worden. Hennep wordt gerekend tot de vetrijke gewassen. Algemeen wordt aangenomen dat hennep de paardrift opwekt, iets wat trouwens ook van haver wordt verondersteld. Dit is werkelijk een schitterend zaad wat nogal eens door karpervissers wordt vergeten. Bij witvissers is het ongekend populair. Hennep is een zaad waar ook karpers dol op zijn. De karpers zullen op de meeste wateren direct geïnteresseerd in hennep zijn, dus als het aas hen goed zichtbaar aangeboden wordt, zult u er succes mee boeken. Hennep is echter moeilijk als haakaas te gebruiken en daarom doet het vooral dienst als ondersteunend voer. Hennep is al tientallen jaren een bewezen lokker voor allerlei vissoorten. Flavouren van hennep is nagenoeg onmogelijk, gelukkig heeft hennep genoeg geur en smaak van zichzelf.

Bereidingstijd

Hennep dient minimaal 12 uur te weken.

Kooktijd

Na het weken gooi je de hennep in een diepe pan met water. Laat de hennep maximaal 10 minuten koken. Laat daarna de hennep nogmaals 12 uur in hetzelfde water weken. Zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen is het klaar voor gebruik.

Tip

Toevoegen van een beetje zout zorgt voor een nog donkere kleur[/vc_column_text][gem_divider margin_top=”25″ margin_bottom=”25″][vc_column_text]

Pellets

Pellets worden gebruikt voor het maken van grote voerkleden. Een voordeel van pellets is dat je ze niet hoeft te wellen. Pellets zijn er in vele vormen en maten, ruiken sterk, hebben een hoog voedingsgehalte en pellets zijn rijk aan olie. Pellets zijn samengeperste voedseldeeltjes die wanneer ze in contact komen met water gaan oplossen en zodoende een geurtapijt verspreiden. Pellets trekken naast karper ook massa’s andere vissoorten aan. Deze grote pellets lossen langzaam op. Het duurt (afhankelijk van de watertemperatuur) 6 tot 9 uur alvorens ze volledig zijn opgelost.

Tip

Gebruik grote en kleine pellets door elkaar heen op je voerstek.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#b7c991″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]