Wrakvissen

Wrakvissen
Wrakvissen is een steeds populairder wordende vorm van bootvissen. Je vaart mee op een boot die je op de Noordzee naar een wrak vaart. Je kunt kiezen voor een grote boot of een kleinere charterboot. Ben je met een kleine groep en wil je snel op bestemming zijn dan is een charterboot en goede keuze voor wrakvissen. De wrakken bieden een uitstekende locatie waar zich nog echte grote kabeljauw bevindt. Naast het vangen van kabeljauw (of gul) kunt u als bijvangst vissen als steenbolk, wijting, pollak en schol verwachten. Op welke soort vis er wordt gevist is afhankelijk van het seizoen.

Wrakvis materiaal

Bij wrakvissen is de keuze van materiaal erg belangrijk. Hieronder staat een opsomming van een aantal punten waar je rekening mee kunt houden.

Molen

Kies bij wrakvissen voor een langzame molen van een goede kwaliteit. Deze langzame molens zijn sterker in kracht wat goed van pas komt bij wrakvissen.

Hengels

De hengel die gebruikt wordt bij wrakvissen moet tussen de 2.40 tot 2.70 meter zijn met een werpgewicht van 300 tot 500 gram.

Lijnen

Een geschikte lijn bij wrakvissen is een die gevlochten is. In deze lijn zit geen rek waardoor je dus gelijk elke aanbeet voelt. Een nadeel aan deze
lijn is wel dat hij schuurgevoelig is dus een voorslag van rond de 6 meter bevestigen is een aanrader.

Lood

Aangeraden wordt om hier een gewicht te gebruiken tussen de 350 tot 500 gram. Als je te weinig gewicht gebruikt heb je snel de kans dat je met je lijn in die van de buurman komt.

Kleding

Kleding is een belangrijk aspect van het wrakvissen en afhankelijk van waar u gaat vissen. Kleding is ook belangrijk ter bescherming tijdens het wrakvissen. Goede laarzen en een goede jas (regen) zijn belangrijk en ook een goed stel handschoenen is geen overbodige luxe

Aas voor wrakvissen

Het meest populaire kunstaas voor wrakvissen is de Pilker. De meest populaire types zijn de haringpilker en de staafpilker. Deze nabootsingen van natuurlijk aas vereisen elk een eigen techniek welke ook afhankelijk is van de soort vis die je binnen wilt halen.

De wrakken

Op de bodem van de Noordzee liggen enorm veel wrakken waar gevist kan worden. De precieze aantallen zijn niet bekend maar geschat wordt dat er op de bodem van de Noordzee meer dan 30.000 wrakken liggen.

Vertrekpunten wrakvissen

De wrakken liggen vaak ver uit de kust en u heeft dus een boot nodig om deze te bereiken. Deze boten vertrekken uit verschillende havens in Nederland. Dit zijn o.a. Stellendam in Zeeland, Den Helder in Noord-Holland en Scheveningen in Zuid-Holland.