VISpas

Met een VISpas kan je in vrijwel al het water in Nederland gaan vissen. Wanneer je in Nederland wilt gaan vissen dan heb je hier toestemming voor nodig van de rechthebbende. Al het land in Nederland behoort toe aan een rechthebbende persoon. Dit kan een natuurlijk persoon zijn, zoals jijzelf, of een rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld de overheid. De meeste personen in Nederland bezitten niet het grond van rivieren, meren of vijvers. Volgens de Visserijwet 1963 moet er dan schriftelijk toestemming worden gevraagd aan de rechthebbende om daar te kunnen vissen.

Wanneer heb je geen VISpas nodig?

Vrijwel alle rivieren, meren of vijvers hebben de Nederlandse overheid als rechthebbende, die het visrecht verhuurt aan bijvoorbeeld hengelsportverenigingen. Iemand die wilt vissen moet dus schriftelijk toestemming krijgen van een hengelsportvereniging om te kunnen vissen. Deze schriftelijke toestemming wordt gegeven in de vorm van een plastic VISpas, die je weer in verschillende types hebt: Grote VISpas, kleine VISpas, JeugdVISpas en een ZeeVISpas.

Er zijn 3 uitzonderingen waar je geen schriftelijke toestemming of VISpas voor nodig hebt:

  1. Kinderen die jonger zijn dan 14 jaar en met 1 hengel vist hoeft geen schriftelijke toestemming aan te vragen. De eis is wel dat het kind vist onder begeleiding van iemand die wel in het bezit is van een VISpas.Er is geen maximum door de Visserijwet opgesteld in het aantal kinderen dat een volwassene mét VISpas mag of kan begeleiden. Het is wel zo dat wanneer de volwassene een kleine VISpas heeft, voor het kind dezelfde regels gelden. Meer informatie over de kleine VISpas vind je beneden.Kinderen die jonger zijn dan 14 jaar en zelf willen vissen moeten in het bezit zijn van een JeugdVISpas of Jeugdvergunning.
  2. Kinderen die jonger zijn dan 14 jaar en gaan vissen vanwege een evenement dat is georganiseerd door hengelsportvereniging hebben geen schriftelijke toestemming nodig.
  3. Er is geen schriftelijke toestemming nodig wanneer je gaat vissen in water dat binnen een afgesloten erf ligt en deze is afgesloten. Het water mag dan niet in verbinding staan met andere water.

VISpas 2022

Om te mogen vissen in de Nederlandse wateren heb je dus een schriftelijke toestemming nodig. Deze toestemming heb je in enkele varianten. De meest voorkomende schriftelijke toestemming is de grote VISpas. Met deze pas heb je toestemming om in alle viswateren in Nederland te vissen die staan vermeld in de lijst met viswateren met maximaal 2 hengels.

De VISpas 2018 is (online) verkrijgbaar bij alle hengelsportverenigingen die zijn aangesloten bij Sportvisserij Nederland, geselecteerde dierenspeciaalzaken en hengelsportzaken. Je moet lid zijn van een hengelsportvereniging om een definitieve pas te kunnen krijgen. Wanneer je een VISpas koopt bij een dierenspeciaalzaken en hengelsportzaken dan krijg je een Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap, die een maand geldig is. Binnen die maand moet je je aangemeld hebben bij een hengelsportvereniging.