Zeehengel

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zeehengel

Zoals we eerder al hadden verteld kan je op 2 manieren in zee vissen; vanaf de kant of vanaf een boot op de zee. Bij beide manieren van vissen gebruik je een andere type zeehengel. Een lange zeehengel voor op het strand en een korte zeehengel op de boot, waarbij de nadruk meer op de molen ligt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Strandhengel

Bij een strandhengel is het belangrijk dat je een degelijke hengel koopt; ga dus niet direct voor de goedkoopste. Ook de lengte is belangrijk. Wanneer je een stevige vent of vrouw bent en langer dan 186 cm, dan is een 500 cm strandhengel prima. Herken je jezelf hier niet in? Koop of huur dan een kortere. Een hengel van 420 cm is doorgaans een hengel waar iedereen prima mee kan vissen vanaf het strand.

Het belangrijkste aan een strandhengel is dat je de lijn zo ver mogelijk uit kan gooien. Wanneer je vanaf het strand vist bestaat de eerste 70/90 meter voornamelijk uit zandbakken, waar niet tot nauwelijks grote vissen zwemmen. Pas vanaf ongeveer 100 meter kan je een leuke vis aan de haak krijgen.

Een strandhengel vereist goed onderhoud. Doordat de hengel constant in contact komt met zout water is het verstandig om elke keer na het vissen de hengel en andere spullen goed af te spoelen met water. Zo blijven je visspullen in goede conditie!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Boothengel

Wil je in de zee vissen vanaf een boot? Zorg er dan voor dat je een boothengel gebruikt. Zulke hengels zijn ideaal om vanaf een boot in de zee te vissen. Een boothengel is korter dan een strandhengel omdat je een veel kleinere afstand hoeft te overbruggen. Je vis meer naar beneden de diepte in dan naar voren. Belangrijker is een stevige onderlijn en molen, je moet een grote vis natuurlijk wel binnen kunnen halen.

Bij een boothengel ligt de ideale lengte ongeveer tussen de 200 centimeter en 280 centimeter.

Vaak wordt het gewicht van de hengel aangegeven in lbs, wat Britse pond is. Grofweg is 1 lbs ongeveer 0,5 kg. Hieronder volgt een lijstje met hengel gewichten voor het vissen in diverse zoute wateren.

  • 12lb gebruik je voor de Schelde (licht zee werk) 5,4 kg
  • 20lb gebruik je voor de Noordzee (licht trollwerk op open zee) 9 kg
  • 40 tot 80lb gebruik je in Noorwegen (zwaarder werk op open zee) 18-36
  • 80+lb gebruik je voor het Big Gamen 36 kg +

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message]LET OP!
Bij de aanschaf van een boothengel of strandhengel wordt ook altijd de term ‘werpgewicht’ gegeven in gram. Dit betekent het maximale gewicht lood waarmee jouw hengel nog goed kan afzetten of werpen. Wil je diep vissen en dus zwaar lood gebruiken dan is een hoger werpgewicht belangrijk. Het ideale werpgewicht ligt tussen de 75 en 200 gram.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]