Wat is een winkle picker?

Winkle-picker

Winkle picker

Een winkle picker is een lichte hengel die geoptimaliseerd is op het vissen van witvis zoals brasem, kolblei, blankvoorn en rietvoorn. De techniek die wordt toepast bij het vissen met een winkle picker wordt door veel mensen als erg leuk ervaren. De winkle picker is een prima hengel om bij stilstaand of rustig water mee te vissen, zoals een vijver, omdat de top erg gevoelig is. Aan de dunne top van de winkle picker is op te merken of er vis bij of aan je haak zit.

Wat is het verschil tussen een winkle picker en een feederhengel?

De winkle picker lijkt erg veel op een feederhengel maar het grote verschil zit in het formaat van de hengel. Een winkle picker is een iets lichtere en dunnere hengel dan een light feederhengel, een winkle picker heeft een lengte dat varieert tussen de 2 en 3 meter terwijl een feedhengel vaak langer is dan dit. Een winkle picker is niet geschikt om samen te gebruiken met een zwaardere voerkorf  terwijl een feederhengel hier wel weer geschikt voor is. Doordat de winkle picker zo licht en dun en ook niet al te lang is kan er niet ver mee worden geworpen zoals met  een feederhengel wel kan en daarom wordt de winkle picker dan ook gebruikt om dichter bij de kant te vissen.

Winkle picker vissen met een voerkorf

De winkle picker kan gebruikt worden samen met een kleine voerkorf van ongeveer 10-25 gram. Bij het gebruikmaken van een voerkorf zal je visvoer moeten gebruiken dat geschikt is voor die bepaalde periode van het jaar. Je kunt ook visvoer door elkaar heen mixen om een beter effect te krijgen, je kunt er ook nog maden bij doen. Bij het werpen met de hengel probeer je steeds naar dezelfde plek te werpen om op die manier een stek te creeren. Een stek zal ervoor zorgen dat je meer vissen lokt om zo de kans op het vangen van een vis te vergroten.

Winkle picker vissen met een wartelloodje

De winkle picker kan gebruikt worden samen met een wartelloodje. Wanneer je met een wartelloodje vis kun je met je hand vvoer werpen om een stek te creeeren. Een goede manier is om vaak kleinere hoeveelheden voer te gooien in plaats van minder vaak en grote hoeveelheden. Op die manier hou je de vissen beter bezig en vergroot je de vangkans

Haak, onderlijn, hoekafhouder

Als aas gebruik je aan je haak maden, wormen of mais. De haakmaten die geschikt zijn varieren tussen de maten 10 en 16 afhankelijk van wat je wilt vangen en met welk aas je vist. De onderlijn moet sterk genoeg te zijn om een brasem aan te kunnen, daarom kun je bijvoorbeeld kiezen voor een onderlijn van 0,18 mm. van 30 cm lang. Als je wilt dat je voerkorf of wartellood meer bewegingsvrijheid krijgt dan kun je er voor kiezen om een hoekafhouder te gebruiken.

Video: vissen op wintervoorn met een winkle picker

Marco Kraal laat in een aflevering van Visblad TV zien hoe je met de winkle picker op wintervoorn vist.