Een vijver in de tuin: waar begin je?

vijver-tuin

Een vijver brengt kleur en leven met zich mee jouw tuin in. Veel mensen zijn dol op het hebben van een vijver. Het is goed voor de natuur en ziet er ook nog eens erg gezellig uit. Een vijver kan de sfeer en uitstraling van je tuin een enorme boost geven, maar waar begin je nou eigenlijk als je een vijver in je tuin wilt?

Verschillende soorten vijvers

Als je van plan bent een vijver in je tuin aan te laten leggen is het belangrijk om eerst te kiezen wat voor vijver je nou eigenlijk wilt. Zo kun je kiezen voor een zwemvijver, visvijver of een natuurlijke vijver. Deze natuurlijke vijver is voor het milieu de meest vriendelijke optie, maar als jij liever een vijver hebt waar je in kunt zwemmen is dit ook prima. Bij een natuurlijke vijver zorgen waterplanten voor een natuurlijk evenwicht waarbij ze gebruik maken van voedingsstoffen waardoor algen geen kans krijgen. Zo zul je een stuk sneller een heldere vijver behouden dan als je voor een zwemvijver of visvijver gaat. Het nadeel van een zwemvijver is dat het een stuk meer onderhoud vergt dan een andere vijver. De natuur regelt het bij de andere vijvers vaak voor een groot gedeelte zelf.

Benodigdheden voor je vijver

Afhankelijk van wat voor soort vijver je wil gaan aanschaffen is het belangrijk om bepaalde spullen aan te schaffen. Zo zul je bij een natuurlijke vijver een stuk minder dingen hoeven bij te houden om je vijver netjes te houden in vergelijking met een visvijver. Bij een visvijver en bij een zwemvijver zul je chemische middelen nodig hebben voor je zwembad. Verder zul je ook een vijverpomp nodig hebben en een vijverfilter om ervoor te zorgen dat het water schoon blijft en bruikbaar. De pompen zijn vaak minder milieuvriendelijk en ze zullen vaak veel geld kosten. Je kunt dit soort producten vaak online bestellen en laten installeren door iemand van een bedrijf die hier verstand van heeft. Ook kun je naar een fysieke winkel gaan en daar afspraken maken en overleggen over wat je allemaal nodig hebt voor het aanleggen van een vijver.

Het plaatsen van een vijver

Als je hebt besloten wat voor soort vijver je wilt aanleggen in je tuin is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. De beste plek voor een vijver is op een redelijk zonnig gedeelte van je tuin waar het liefst zo min mogelijk bomen omheen staan. De planten in de vijver zullen zonlicht nodig hebben, maar de algen die je liever niet wil zullen hier ook volop van meegenieten. Het is belangrijk om bomen en planten boven de vijver te vermijden omdat deze gedurende het jaar ervoor zullen zorgen dat de vijver regelmatig vies is. In de herfst zullen er een hoop bladeren uitvallen die je vijver een stuk viezer maken doordat deze gaan rotten en het evenwicht qua voedingsstoffen in het water zullen veranderen. Het is een aanrader om in je vijver hoogteverschillen aan te brengen. Dit zal verschillende dieren aantrekken en je de mogelijkheid geven om verschillende vijvers te combineren.