Vissen op meerval met kunstaas

meerval-vangen-visverhaal

Het doel van vandaag is het vangen van meerval. Om dit een geslaagde missie te maken kiezen we ervoor om naar een goed bezet betaalwater te gaan. Dat het nog een lastige klus zou worden, werd ons enkele uren pas duidelijk….

Waar is de meerval?

Aan het water aangekomen, blijkt het een mooie put van een hectare of 5 te zijn. Het bodemverloop is er grillig en obstakels zijn er gelukkig bijna niet. Nu is het zaak om te achterhalen waar de meerval zich ophoud. Met adviezen van de waterbeheerder wordt de puzzel steeds duidelijker. Helaas is er de afgelopen heel slecht gevangen. Ondanks dat is de stemming goed. Dan maar snel de shads en jerkbaits aan de vislijn en smijten maar. Door het grote kunstaas kost het na verloop van tijd steeds meer kracht om het ver te werpen. Helaas komt er geen enkele stoot. Het water lijkt wel uitgestorven. Ook geen verloren snoek laat zich zien. Dan maar tijd voor een bakkie en een praatje. Wellicht kunnen we het na wat denkwerk over een andere boeg gooien. 

Uitleg van de waterbeheerder

Met een glimlach zien we de waterbeheerder al met een bakkie koffie klaar zitten. Graag helpt hij ons verder, want heeft gezien dat er nog wat te winnen is in onze vistechniek. Na een gezellig praatje, een paar slechte grappen voor een goede sfeer en een gevulde koek later, gaan we samen met de waterbeheerder op pad. Hij stelt voor om het eens voor te doen. Dat hoef je geen twee keer te zeggen!

Raak!

Met een simpele worp gooit de waterbeheerder het kunstaas naar een klein eiland. Vervolgens laat hij de shad geheel zakken, om vervolgens met enkele grote halen deze binnen te halen en weer af te laten zakken. In de 2e gang is het al raak en snel wordt de werphengel in mijn hand geduwd. Met bijna ongeloof staan we te kijken als de waterbeheerder ook snel de andere hengel inwerpt en hetzelfde tafereel zich herhaalt. De vismolens laten goed van zich horen, en de eerste vissen zijn een feit. Later wordt duidelijk dat de truc is om het kunstaas verder van de bodem af te trekken om de meerval meer gelegenheid te bieden om het te vinden. Verschillende metervissen komen die middag nog de kant op.