Kleine VISpas: kosten en waar kopen?

kleine vispas

Een kleine VISpas is een schriftelijke toestemming om in een geselecteerd aantal viswateren in Nederland te mogen vissen. Anders dan de grote VISpas, die in plastic creditcard formaat wordt uitgegeven, wordt de kleine VISpas uitgegeven als papieren formulier. De pas in zijn huidige vorm bestaat sinds 2007. De kleine VISpas is ideaal voor mensen die af en toe eens een hengel willen uitgooien en daarom niet per se lid willen worden van een hengelsportvereniging. Je hebt dan wel minder mogelijkheden dan wanneer je in het bezit bent van een grote VISpas. Zo kan je met een kleine pas maar met 1 hengel vissen in plaats van 2, en heb je voor een select aantal viswateren toestemming om te vissen. Bovendien ben je niet vrij in het gebruik van elke aassoort.

Kleine VISpas kopen

Een kleine VISpas is eenvoudig aan te schaffen. Omdat je geen lid hoeft te zijn van een hengelsportvereniging kan je de kleine VISpas bijna bij alle zaken krijgen die met de hengelsport te maken hebben. Zowel online als offline.

Verkooppunten kleine VISpas

 • Bij Sportvisserij Nederland via deze site
 • Bij een PostNL postkantoor (dus niet een PostNL afhaalpunt die je vaak in een supermarkt ziet).

Kleine VISpas kosten

De kosten van een kleine VISpas zijn lager dan voor een grote VISpas. De kleine VISpas is voor het hele kalenderjaar geldig.

 • Via de website van Sportvisserij Nederland betaal je € 14,00 + verzendkosten
  Je krijgt de kleine VISpas dan per post opgestuurd. Neem voor de zekerheid een verzendtijd van 7 werkdagen aan.
 • Bij een PostNL kantoor betaal je ook € 14,00, alleen kan het voorkomen dat ze € 2,50 aan servicekosten extra vragen.

Kleine VISpas regels

Met de kleine VISpas heb je minder vrijheid in het vissen dan met een grote VISpas. Hieronder enkele regels waar je op moet letten.

Hengel

Je kan met een kleine VISpas maar met 1 hengel vissen. Wil je met meer hengels vissen dan is het verstandig om een grote VISpas aan te vragen.

Aas

Met een kleine VISpas mag je de volgende aas gebruiken:

 • Brood, aardappel, deeg, kaas, granen en zaden;
 • Worm en steurkrab;
 • Insectenlarven (maden) en nabootsingen daarvan, mits die niet groter zijn dan 2.5 cm

Viswateren

Anders dan bij een grote VISpas kan je met een kleine VISpas niet zomaar overal vissen. Voordat je een kleine VISpas wilt aanvragen kan je altijd het beste even controleren of je met een kleine pas wel bij jou in de buurt kunt vissen. Dit is makkelijk te controleren via de website visplanner.

Hieronder een voorbeeld waar je met de kleine VISpas kunt vissen in bijvoorbeeld Groningen.
Blauw = kleine VISpas
Rood = grote VISpas

kleine-vispas-wateren
Bron: Sportvisserij Nederland

Kleine VISpas opzeggen

Omdat een kleine VISpas ideaal is voor mensen die de mogelijkheid willen hebben om af en toe eens een hengel uit te werpen, is de kans natuurlijk ook aanwezig dat je er op den duur geen gebruik meer van wilt maken. Om je kleine VISpas op te zeggen zijn er 2 manieren:

 1. Je gaat naar de website van Sportvisserij Nederland en vult éénmalig een formulier in. Dit kan via deze website.
 2. Je doet niks. Een kleine VISpas is 1 jaar geldig. Na de laatste dag vervalt de kleine VISpas en kan je hem niet meer gebruiken.