VISpas check: welke VISpas heb ik nodig?

vispas-check

Door de vispas check te  doen weet je welke vispas je nodig hebt als je wilt gaan vissen. Wanneer je in het zoete water van Nederland wilt gaan vissen dan heb je hier toestemming voor nodig. Een toestemming wordt gegeven in de vorm van een vergunning of pas. Voordat je gaat vissen moet je dus in het bezit zijn van de juiste vergunning. In dit geval voor jouw persoonlijk de juiste vergunning, maar welke vergunning moet ik dan hebben? Hiervoor heeft Hengelsportweb een infographic gemaakt waardoor je makkelijk kan zien welke vergunning je aan moet vragen.

Vispas
Voorbeeld van een normale VISpas
jeugdvispas
Voorbeeld van een jeugdVISpas

Uitleg Vispas check

Veel valt er niet uit te leggen over de Vispas check. Volg de pijlen en vraag je bij elk punt af welke situatie voor jou persoonlijk het beste is. Blijf het pad volgen totdat je onderaan bent. Daar staat welke pas het beste bij je wensen past.

Zoals je kan zien begint alles bij de leeftijd. Volgens de visserijwet moet een kind vanaf 14 jaar een officiële visvergunning aanvragen. Deze vergunning wordt gegeven in de vorm van een VISpas en is ook direct een lidmaatschap bij een hengelsportvereniging bij de aanvrager in de buurt. Kinderen die 13 jaar of jonger zijn kunnen JeugdVISpas aanvragen. Hiermee kunnen zij alleen op pad om te gaan vissen. Zonder Jeugdvisvergunning kan het kind alleen vissen onder begeleiding van een volwassene die in het bezit is van een VISpas.

Hoe kom ik aan een VISpas?

Als je alle stappen hebt gevolgd vraag je je waarschijnlijk af: ”Oke, ik heb de Vispas check gedaan, waar haal ik een visvergunning?”. Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Afhankelijk van welke pas je wilt aanvragen duurt het ongeveer een week voordat alles is geregeld. Hieronder de te volgen stappen om een pas aan te vragen.

VISpas aanvragen

Online

Een VISpas aanvragen kan je eenvoudig doen via de website van Sportvisserij Nederland. Met het invullen van je adres word je automatisch gekoppeld aan een vereniging. Je kan met vrijwel alle betaalmogelijkheden betalen en een VISpas voor een heel kalenderjaar kost ongeveer € 25 en € 45. De prijs varieert omdat het tegelijk een contributie is bij een hengelsportvereniging. Zij kunnen extra kosten meerekenen.

Winkel

In sommige dierenspeciaalzaken of hengelsportzaken kan je ook een VISpas aanvragen. Je krijgt na afhandeling een Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap. Dit is een papiertje waarop staat dat je een VISpas hebt aangevraagd. Hiermee kan je direct gaan vissen. Na 1 á 2 weken krijg je een officiële VISpas thuisgestuurd.