NachtVISpas: waar mag je nachtvissen?

NachtVISpas-sticker

Wanneer je ‘s nachts gaat vissen in de Nederlandse wateren heb je een NachtVISpas nodig. Afhankelijk van je situatie moet je in het bezit zijn van een VISpas of een JeugdVISpas. Deze 2 passen zijn de basis. Wil je meer mogelijkheden dan heb je hier extra aanvullende vergunningen voor. In Nederland is het toegestaan om ook ‘s nachts te vissen. Veel vissoorten zijn ‘s nachts actiever dan overdag, dus heb je ‘s nachts soms meer kans om een vis aan de haak te slaan. Hiervoor heb je een NachtVISpas of NachtVIStoestemming nodig. Zonder zo’n toestemming mag je niet ‘s nachts vissen.

Waar mag je nachtvissen?

Het is in Nederland toegestaan om te gaan nachtvissen. Hiervoor heb je alleen wel een speciale vergunning voor nodig: de NachtVISpas. Wanneer je een VISpas hebt kan je eenvoudig een vergunning om te kunnen nachtvissen aanvragen. Heb je een vergunning? Je bent er nog niet. Overal in Nederland waar het is toegestaan om te gaan nachtvissen staan  symbolen langs de kant. Je mag hier dus nachtvissen mits je over een NachtVISpas beschikt. Heb je dat niet of zie je geen Nachtvis-symbool langs de kant, mag je hier ook niet nachtvissen.

Voor een goed overzicht waar je bij jou in de buurt mag en kan nachtvissen kun je het beste even kijken op www.visplanner.nl. Is het niet duidelijk of je daar wel of niet mag nachtvissen dan kan je het beste contact opnemen met de gemeente. Zij beslissen namelijk in welke wateren men mag nachtvissen.

NachtVISpas aanvragen

Een NachtVISpas aanvragen is erg eenvoudig, maar er zijn wel enkele punten waar je op moet letter. Je kan alleen een NachtVISpas aanvragen als je in het bezit bent van een VISpas. Heb je geen VISpas maar wil je wel nachtvissen? Vraag dan eerst een reguliere VISpas aan. Daarnaast is het niet mogelijk voor jongeren onder de 14 om een NachtVIStoestemming aan te vragen. Jongeren met een JeugdVISpas kunnen geen NachtVIStoestemming aanvragen.

De kosten voor een NachtVISpas is € 10,00 en deze vraag je aan bij jouw eigen Hengelsportvereniging, dierenspeciaalzaak of Sportvisserij Nederland. Wanneer je je NachtVIStoestemming aanvraagt bij een dierenspeciaalzaak of je eigen hengelsportvereniging dan krijg je eerst een voorlopige toestemming. In de tussentijd stuurt de dierenspeciaalzaak of hengelsportvereniging je gegevens door naar Sportvisserij Nederland. Zij maken een hologramsticker voor je en deze krijg je binnen een week thuisgestuurd. De NachtVISpas is één jaar geldig en heeft als startdatum de datum van aanvraag.

De makkelijkste manier om een NachtVISpas aan te vragen is via de website van Sportvisserij Nederland.

Nachtvissen symbolen en hologram

Hologram

Deze hologram wordt op de achterkant van de VISpas geplakt. Het plaatje staat voor de NachtVIStoestemming en het cijfer 3 voor de 3e Hengeltoestemming.

Nachtvissen symbool

Wanneer je dit symbool langs de kant ziet staat betekent dit dat je hier mag nachtvissen, mits je over een NachtVISpas beschikt.

NachtVISpas

Nachtverblijf symbool

Wanneer je dit symbool ziet langs de kant betekent dit dat je daar ‘s nachts een tentje langs de kant mag opzetten, mits je over een NachtVISpas beschikt.

NachtVISpas-nachtverblijf