Jeugdvispas en kosten

Ruisvoorn-vissen

Het is lekker weer en je hebt ineens zin om te gaan vissen. Je pakt je hengel en de rest van de visspullen om naar de waterkant te gaan. Maar mag je nu zomaar overal gaan vissen? Je hebt wel eens gehoord over de VISpas. Heb je die nu nodig of niet? En bestaat er misschien ook een jeugdVISpas? Eigenlijk wil je dat wel graag weten voordat je naar de waterkant gaat, want op een bekeuring zit je niet echt te wachten. Dat geld kan je wel beter besteden. Hoe het precies in elkaar zit wordt hier uitgelegd.

Hoofdregel

Iedereen die gaat vissen heeft een VISpas of een visvergunning nodig. Zoals altijd is hier ook een uitzondering op deze hoofdregel. Ben je onder de 14 jaar ouden vis je onder begeleiding van een volwassene die een VISpas heeft, dan heb je zelf niets nodig. Er gelden dan wel beperkingen bij het vissen. Ga je echter in je eentje of met een vriendje of vriendinnetje vissen dan heb je wel degelijk een VISpas of een visvergunning nodig. Ben je 14 jaar of ouder, dan heb je altijd de VISpas nodig. Ben je onder de 14 jaar, dan is er de jeugdVISpas of de jeugdvisvergunning. Hoe kom je nu aan deze documenten?

Beste manier: jeugdlid worden

Kinderen die vaak en veel willen vissen kunnen het beste lid worden van een hengelsportvereniging. Via de vereniging krijg je de benodigde visdocumenten. Als jeugdlid onder de 14 jaar kan je kiezen uit twee mogelijkheden. Of je kiest voor de jeugdVISpas of je kiest alleen voor de beperkte jeugdvisvergunning. Wil je goed kunnen kiezen dan moet je natuurlijk wel weten wat het verschil is tussen de jeugdVISpas en de jeugdvisvergunning.

Kosten jeugdVISpas

De jeugdVISpas kosten zijn lager dan die van een normale VISpas. Voor een pas voor kinderen jonger dan 14 jaar betaal je tussen de € 10,00 en € 13,00. Wanneer je de pas voor het eerst aanvraagt betaal je eenmalig € 3,00 inschrijfgeld. Het bedrag dat je betaalt voor de jeugdVISpas is tevens de contributie voor het lid zijn van een hengelsportvereniging. Vaak wordt het lidmaatschap, samen met de pas, jaarlijks automatisch verlengd.

Wat mag ik met de jeugdVISpas?

Met de jeugdVISpas mag je meer en mag je ook in veel meer viswater vissen dan met de jeugdvisvergunning. Je mag bijvoorbeeld vissen op roofvis, je mag met twee hengels vissen en je mag alle wettelijk toegestane aassoorten gebruiken. Bij de pas hoort een Lijst van Viswateren. Als jeugdVISpas houder krijg je in ieder geval de Landelijke Lijst van Viswateren van Sportvisserij Nederland, soms ook een Federatieve Lijst van Viswateren en natuurlijk ook de Lijst van Wateren van je eigen vereniging. In al die wateren die in de lijsten staan vermeld, mag je vissen met twee hengels en alle wettelijk toegestane aassoorten. Bij elkaar gaat het dus om duizenden wateren, van vlak bij huis tot wateren die soms wel honderd of meer kilometer verderop liggen. Wil je weten welke wateren in de viswaterlijsten staan, surf dan naar www.vispas.nl Je vindt daar het hele overzicht. Wil je zien waar de wateren liggen, ga dan naar www.visplanner.nl. Verder kan je met je jeugdVISpas meedoen aan de federatieve kampioenschappen die elk jaar worden georganiseerd door je eigen federatie en door Sportvisserij Nederland. Bovendien krijgt elke jeugdVISpas houder twee maal per jaar gratis Het VISblad thuis gestuurd. Dit spetterende magazine voor de Nederlandse sportvisser staat boordevol informatie over technieken, stekken, visnieuws, nieuw hengelmateriaal en nog veel meer. Je krijgt met de jeugdVISpas dus veel voor weinig geld. Je krijgt in feite dezelfde rechten en mogelijkheden als alle andere (oudere) sportvissers die de VISpas krijgen, alleen tegen een lagere contributie. De kosten zijn gemiddeld tussen € 10,- en € 17,50.

Wat mag ik met de jeugdvergunning van de vereniging?

Als je voor de jeugdvisvergunning kiest, dan mag je alleen maar vissen met één hengel en een beperkt aantal aassoorten in de wateren van je eigen vereniging. Deze zogenaamde aangewezen aassoorten staan vermeld onder het hoofdstukje ‘Sportvissers houden zich aan de regels’. Het vissen op roofvis is dan niet mogelijk, omdat aassoorten zoals kunstaas of een stukje vis niet zijn toegestaan. Met deze vergunning kan je echter heel goed vissen op de bekende witvissoorten, zoals blankvoorn, ruisvoorn en brasem. Ben je een beginnende sportvisser, dan heb je aan deze jeugdvergunning zeker in het begin voldoende. Wil je later meer en bijvoorbeeld aan wedstrijdvissen mee gaan doen of op roofvis gaan vissen, dan kan je altijd overgaan op de jeugdVISpas. Met alleen de (verenigings)jeugdvergunning kan je niet meedoen aan de officiële kampioenschappen van je federatie of van Sportvisserij Nederland. Daarvoor heb je de jeugdVISpas nodig. De kosten zijn gemiddeld tussen €  5,- en € 7,50.

Wat mag ik als ik onder begeleiding vis?

Ben je nog geen 14 jaar, dan heb je geen pas of vergunning nodig als je vist onder begeleiding van een volwassene die wel in het bezit is van een VISpas. Wel is er een beperking: je mag dan slechts vissen met één hengel onder dezelfde voorwaarden als de begeleider. Als je dus eens een keertje wil vissen zonder meteen lid te worden van een hengelsportvereniging, ga dan op zoek naar iemand die wel een VISpas heeft. Misschien je eigen vader of moeder, misschien een oom of tante of misschien een aardige buurman, die jou een keertje wil meenemen. Zodra je echter in je eentje of met vrienden of vriendinnen gaat vissen, dan heb je natuurlijk een eigen visdocument nodig. Dat is of de jeugdVISpas of de jeugdvergunning van de vereniging.

Slim kiezen

Bedenk dus goed wat je wilt: de jeugdVISpas is maar een paar euro duurder dan een jeugdvisvergunning, maar je kan dan wel met twee hengels en alle aassoorten vissen in bijna alle wateren in Nederland. Zo kan je nog eens een visuitstapje maken naar ander goed viswater samen met je ouders of tijdens je vakantie. Ons advies is: Neem gewoon de jeugdVISpas, daarmee kan je echt alle kanten op.

Wat voor 14 jaar en ouder?

Ben je 14 jaar of ouder dan krijg je automatisch de VISpas, net als alle andere sportvissers die lid van de vereniging zijn. Je krijgt dan dezelfde mogelijkheden die ook gelden voor de jeugdVISpas.

Leeftijdsgrens

Als leeftijdsgrens voor jeugdVISpas, jeugdvisvergunning of VISpas geldt: Ben je op 1 januari 13 jaar of jonger, dan kom je in aanmerking voor een jeugdVISpas of (verenigings)jeugdvergunning. Daarmee mag je het hele kalenderjaar vissen ook al word je in mei bijvoorbeeld 14 jaar. Ben je op 1 januari 14 jaar, dan heb je de gewone VISpas nodig.

Sportvissers houden zich aan de regels

Vissen is een fijne hobby, maar er zijn een aantal wettelijke regels waar je je aan moet houden. Die zijn niet gemaakt om jou te pesten, maar die zijn er vooral om de vissen te beschermen.

Aangewezen aassoorten

Heb je een jeugdvergunning dan mag je vissen met één hengel en de zogenaamde aangewezen aassoorten.

Je mag dan alleen de volgende aassoorten gebruiken:

 • brood
 • aardappel
 • deeg
 • kaas
 • granen en zaden
 • worm en steurkrab
 • insecten en insectenlarven en nabootsingen daarvan, mits die niet groter zijn dan 2,5 cm.

Minimummaten vissoorten

Meestal zetten sportvissers de gevangen vis weer terug in het water. En vaak moet dat zelfs, want voor de meeste vissoorten geldt een minimummaat. Zijn ze kleiner dan die maat, dan moeten ze meteen weer worden teruggezet. We nemen hier het hele rijtje op, al zal je daar vissen tussen zien waar je nog nooit van gehoord hebt. Sportvissers houden zich aan de regels

 • Paling – 28 cm
 • Kopvoorn – 30 cm
 • Winde – 30 cm
 • Baars – 22 cm
 • Barbeel – 30 cm
 • Riet-/ruisvoorn – 15 cm
 • Vlagzalm – 35 cm
 • Serpeling – 15 cm
 • Zeelt – 25 cm
 • Snoek – 45 cm
 • Bot – 20 cm
 • Sneep – 30 cm
 • Forel – 25 cm (bron- beek- en regenboogforel en beekridder)
 • Snoekbaars – 42 cm

Kijk voor de zekerheid ook nog altijd in je vergunning of in de lijst van viswateren. Het kan zijn dat een hengelsportvereniging voor het eigen viswater een hogere maat heeft vastgesteld voor een bepaalde soort om die wat extra bescherming te geven. Dat gebeurt vaak voor de snoek en de snoekbaars.

Gesloten tijd aassoorten

Je mag het hele jaar door vissen. Van 1 april tot de laatste zaterdag in mei mag je echter bepaalde aassoorten niet gebruiken. Je mag in die periode niet vissen met de worm (of een nabootsing daarvan), slachtprodukten, een dood visje of een stukje vis (ongeacht hoe groot), alle soorten kunstaas, met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Voor het IJsselmeer geldt dit verbod tot 1 juli.

Gesloten tijd vissoorten

Voor een aantal vissoorten bestaat een gesloten tijd. Vang je zo’n vis in die periode, dan moet je hem direct terugzetten.

 • Snoek 1 – maart tot aan de laatste zaterdag in mei(IJsselmeer: tot en met 31 mei)*
 • Barbeel, kopvoorn, serpeling, sneep, winde, vlagzalm – 1 april t/m 31 mei
 • Snoekbaars en baars – 1 april tot aan de laatste zaterdag in mei(IJsselmeer: tot en met 31 mei)*
 • Beekforel, beekridder, bronforel – 1 okt t/m 31 maart
 • Elft, fint, kwabaal, meerval, serpeling, sneep, zeeforel, zalm, zeeprik en vlagzalm – het hele jaar.

Beschermde vissoorten

Er zijn een aantal in vissoorten waarop helemaal niet gevist mag worden, omdat die zeldzaam zijn en extra bescherming nodig hebben. Vang je toevallig toch één van die zeldzame soorten, dan moeten die natuurlijk direct weer worden teruggezet.

Het gaat om:

 • Gestippelde alver
 • Beekprik
 • Bermpje
 • Bittervoorn
 • Elrits
 • Houting
 • Meerval
 • Grote modderkruiper
 • Kleine modderkruiper
 • Rivierdonderpad
 • Rivierprik Steur

Meeneemverbod graskarper

Graskarper moet vanwege zijn speciale functie altijd worden teruggezet. Deze vissoort wordt uitgezet om overtollige plantengroei in het water tegen te gaan.

Verbod gebruik levend aas

Het is verboden voor het vissen als aas gewervelde dieren te gebruiken (o.a. levende vissen, amfibieën, reptielen, vogels of zoogdieren). Vissen met maden, wormen, muggenlarven e.d. is wel toegestaan.

Nachtvissen

In de maanden juni, juli, augustus mag er in de meeste wateren ’s nacht gevist worden. Veel sportvissers vinden dit een spannende belevenis; omdat je de natuur dan totaal anders beleeft dan overdag. Bovendien zijn sommige vissoorten dan zoals bijvoorbeeld de karper beter te vangen. Misschien krijg je je vader of een andere volwassene zo gek om een keer met jou ’s nachts te gaan vissen. Buiten die drie zomermaanden mag gevist worden vanaf één uur voor zonsopgang tot twee uur na zonsondergang. In sommige wateren mag ook buiten die periode van juni t/m augustus ’s nachts worden gevist. Dat staat dan vermeld in de vergunning of in de lijst van viswateren. Nachtvissen is niet toegestaan in het IJsselmeer en in de daaraan gelegen open havens.

Behandel de gevangen vis voorzichtig

Naast de wettelijke regels die hierboven staan vermeld zijn er natuurlijk ook spelregels bij het behandelen van de gevangen vis.

De hoofdregels zijn:

 • probeer te voorkomen dat de haak wordt geslikt
 • raak een gevangen vis alleen met natte handen aan
 • verwijder de haak uiterst voorzichtig
 • zet een vis voorzichtig en onbeschadigd terug in hetzelfde water
 • maak liever een foto van je vangst dan hem in een net of emmer te bewaren

Hoe word ik lid van een hengelsportvereniging?

Je kan dat doen door de secretaris van de hengelsportvereniging te bellen of te mailen van de hengelsportvereniging in je eigen woonplaats. De adressen daarvan kan je vinden op de website van Sportvisserij Nederland, www.sportvisserijnederland.nl of www.vispas.nl . Vaak kan je ook lid worden via de hengelsportwinkel in je woonplaats.

Wat doet de vereniging voor jou?

Als jeugdlid van een hengelsportvereniging kan je meedoen aan allerlei activiteiten die de vereniging organiseert. Dat kan een speciale jeugdvis cursus zijn waar je de fijne kneepjes van het vissen leert. Soms ook organiseren de verenigingen dia- of filmavonden waar bekende sportvissers vertellen over hun vis avonturen of uitleggen hoe zij op een bepaalde vissoort vissen. Vaak worden visdagen georganiseerd, waarbij je allerlei verschillende vistechnieken kunt proberen. Je kan meedoen aan onderlinge wedstrijden of aan bijvoorbeeld een zomeravondcompetitie. En als je daar echt goed in bent, kan je via de vereniging ook meedoen aan federatieve en zelfs landelijke kampioenschappen.